Radonsanering

 

Radon i inomhusluften kan ha en eller flera källor, marken runt om eller under huset, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet. För att välja rätt åtgärder för radonsanering behöver man ta reda på varifrån radonet kommer.

 

Det finns olika sätt att sanera radon på men oftast räcker det med förbättrad ventilation. Problem med radon från marken kan avhjälpas genom att exempelvis täta sprickor eller genom att skapa undertryck under huset så att markluften inte sugs in. Problem med radon från byggnadsmaterial kan åtgärdas genom att öka luftomsättningen och förbättra ventilationen. Man kan också täta väggar med radontapet. Radon i hushållsvattnet kan man få bort genom att installera en radonavskiljare eller ett radonfilter.

 

- - -

 

Radonsanering - sanera radon

Om du gjort en radonmätning och radonbesiktning som visar att det finns radon i ditt hus så behövs radonsanering.

 

Radon från byggnadsmaterialet kan exempelvis avhjälpas genom att riva bort fönsterlister,

montera spaltventiler i fönsterkarmar eller montera ytterväggsventiler. Man kan också förbättra självdragssystemet eller montera ett frånluftssystem. Radon från marken kan saneras med radonsug, radonbrunn och tätningar. Man kan också förbättra ventilationen med ett FTX-system.

 

Radonsanering med radonfilter

Problem med radon från hushållsvatten kan avhjälpas genom att installera ett radonfilter.

 

- - -

 

Radonsanering - för en sund boendemiljö

radonmatningarbetsplats2022.jpg

 

Om radonhalten är förhöjd och åtgärder krävs för att sänka den, startar man med en radonbesiktning för att kunna välja rätt åtgärder för en radonsanering.

 

Det finns olika sätt att radonsanera på. Om radonet kommer från byggmaterial kan luftomsättningen behöva ökas genom att installera eller förbättra ventilationen. Om radonet kommer från hushållsvattnet behöver vattnet luftas innan det tas in i huset.

 

Radonsanering med radonsug

Vid problem med markradon kan en sanering göras med radonsug, radonbrunn eller tätningar. Det är viktigt att göra en ny radonmätning (kontrollmätning) efter en radonsanering för att säkerställa att radonhalten minskat och radonsaneringen gett resultat.

För mer information :- 

radonsug

vad är radonhus

radonsanering

radonmätning stockholm

Comments

Popular posts from this blog

Radonmätare

Radonmätning - på arbetsplats